torstai 21. tammikuuta 2016

Miten sinä puhuit tänään työkaveristasi?


Kuvittele puhuja, jonka puhe alkaa seuraavasti: Tervetuloa. Huomasitte varmaan saliin tullessanne, että täällä oli aivan kauhea sotku. Tässä salissa oli eilen puhuja, joka ei koskaan huolehdi omia sotkujaan pois. Minä yritin kyllä tulla aikaisemmin, että saisin paikat siistiksi, mutta kun ei sitä yksi ihminen ehdi kaikkea. Minua myös huvitti eilen kun toinen työkaverini tuli pyytämään minulta apua puheeseensa. Hänellä ei tuntunut olevan mitään tajua siitä miten hyvä puhe kirjoitetaan ja ei se kyllä osaa puhuessaan ottaa yleisöäkään mitenkään huomioon. No tämä on tätä. Eihän tässä organisaatiossa toimi yhtään mikään. Itse pitäisi kaikki tehdä ja arvostusta ei saa. Välillä sitä miettii, että millähän meriiteillä tuo johtokin on tänne valittu. Kannustaa ne eivät osaa ja yhteistyötaitoja niillä ei tunnu olevan ollenkaan. Mutta mennään nyt sitten siihen asiaan, josta teille halusin tänään puhua….

Millainen mielikuva sinulle syntyi kyseisestä puhujasta? Arvostava ja kunnioittava? Odotatko innostuneena hänen puhettaan varsinaisesta aiheesta? Muistatko jälkikäteen hänet hyvänä tyyppinä?
 
Suuri osa meistä käyttää työaikaansa muiden tekemisten päivittelyyn. Joku ei osaa tehdä sitä, toinen ei tätä. Yksi ei ole tehnyt töitään, toinen on tehnyt ne väärin ja kolmas liiankin innokkaasti. Samassa keskustelussa tuodaan usein myös esiin se, mitä kaikkea me itse olemme tehneet ja kuinka me osaamme tehdä asiat niin kuin pitää. Toisten moittiminen ja valittaminen on helppoa, mutta onko se keino parantaa asioita? Antaako se meille iloa ja energiaa omaan työhön tai koko työyhteisöön? Mitähän tapahtuisi jos muiden tekemisten tarkkailun sijaan tarkkailisimmekin   omaa käyttäytymistämme ja käyttäisimme aikaa oman toimintamme parantamiseen.
 
Kehitys on niin nopeaa, että tämän päivän tiedot ja taidot saattavat olla huomenna jo vanhentuneita. Tämän johdosta ihmiset itsessään ovat työpaikkojen tärkeintä pääomaa. Uskallatko sinä lähteä kasvattamaan tätä pääomaa tutustumalla itseesi ja kehittämällä itseäsi?  Mitä jos pyrkisitkin jatkossa tarkkailemaan itseäsi ja omaa toimintaasi muiden silmin. Katsoisit kriittisellä silmällä omia heikkouksiasi, pohtisit omaa mieltäsi, valintojasi ja toimintaasi ja pyrkisit kehittämään niitä. Työtä tehdään harvoin myös yksin ja toisten kanssa on vaikea tulla toimeen jos ei tule toimeen itsensä kanssa. Varoitus –tällä saattaa olla myös koko elämääsi muuttava ja innostava vaikutus!

Toisten arvostelu kertoo aina arvostelijan omasta itsetunnosta. Ihmisen, joka oikeasti arvostaa itseään ei tarvitse nostaa omaa arvoaan ylös mollaamalla toista. Huonot ominaisuudet ja itseinho siirretään toiseen kun ei haluta kohdata niitä itsessään. Itsetuntoaan ja itsensä arvostamista voi kehittää. Etsi asioita, joiden tekemisestä pidät ja jotka tuovat sinulle energiaa. Tutki elämääsi, omia tunnelukkojasi ja käyttäytymisesi syitä. Löydä omat vahvuutesi. Kehu, kannusta ja rakasta itseäsi. Pidä huolta itsestäsi. Tästäkin aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta ja erilaisia kursseja.

Mistä sinä haluat että sinut muistetaan? Jokainen lausumasi sana hyvä tai huono, muodostaa kuvaa sinusta itsestäsi. Tahaton ominaisuuksien siirto tarkoittaa sitä, että kuulija tiedostamattaan siirtää negatiiviset kommentit muista niistä kertovaan henkilöön itseensä. Tämän teorian mukaan kannattaa kertoa muista positiivisia asioita niin sinutkin muistetaan sellaisena.

Kysyttäessä suurin osa meistä sanoo omaavansa hyvät yhteistyötaidot. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että me tulemme hyvin toimeen tiettyjen ihmisten kanssa. Yhteistyötaidot ovat kuitenkin sitä, että pyrit tulemaan toimeen kaikkien kanssa, et vain niiden jotka ovat samanlaisia kuin sinä tai tekevät asiat samalla tavalla kuin sinä tai niin kuin sinä haluat. Hyviin yhteistyötaitoihin kuuluu kaikkien arvostaminen ja niihin ei kuuluu toisten arvostelu ja haukkuminen selän takana. Muiden kehumisella ja kannustamisella saattaisi olla uskomattomat vaikutukset työyhteisöjen hyvinvointiin.

Asioiden muuttamiseen tarvitaan asennetta, joka koostuu halusta ja vastuusta. Löytyykö sinulta halua itsetutkiskeluun ja työilmapiirin parantamiseen, ja otatko ihan itse vastuun asioista tekemällä tarvittavat muutokset?



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti